(2021) بررسی علل مصرف شیر خشک در شیرخواران زیر یک سال شهر رفسنجان در سال ١٣٩٥. Community Health Journal. pp. 88-92. ISSN 2345-6248
Text
CHJ_Volume 14_Issue 4_Pages 88-92.pdf - Published Version Download (759kB) |
Persian Abstract
مقدمه: شناسایی علل دخیل در تغذیه برخی شیرخواران با شیر خشک، نقش مهمی در برنامهریزی برای ترویج تغذیه با شیر مادر دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین علل مصرف شیر خشک در شیرخواران شهر رفسنجان در سال ١٣٩٥ بود. مواد و روشها: پژوهش توصیفی حاضر بر 372 مادر مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر رفسنجان، با فرزندان زیر یک سال که شیر خشک مصرف میکردند انجام شد. از نمونهگیری در دسترس و پرسشنامه محقق ساخته برای جمعآوری اطلاعات استفاده شد. دادهها بر اساس فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار توصیف شدند. یافته ها: میانگین سن مادران 87/4 ± 61/23 سال و میانگین سن شروع شیر خشک 46/39 ± 71/40 روز بود. مادران با تعداد 208 نفر (9/55 درصد)، بیشترین فراوانی مربوط به عامل شروع کننده مصرف شیر خشک را داشتند. شایعترین علل این موضوع، تصور ناکافی بودن شیر مادر با 206 نفر (4/55 درصد) و خوب وزن نگرفتن نوزاد با 107 نفر (8/28 درصد) بود. نتیجهگیری: نتایج نشان داد مادران نقش مهمی در تغذیه شیرخوار با شیرخشک دارند. شاید به برنامههای آموزشی تقویت کننده باورهای مادران جهت تداوم شیردهی نیاز باشد.
Title
Reasons for the Consumption of Formula Milk in Infants under One-Year-Old in Rafsanjan in 2016: Short Report
Abstract
Introduction: This study was conducted to determine the factors related to infant formula milk consumption in Rafsanjan in 2016. Materials and Methods: This study was a descriptive study conducted on 372 mothers referred to Rafsanjan health centers with children under one-year-old consuming formula milk. Frequency and percentage were used to describe qualitative data, while mean and standard deviation were used for quantitative variables. Results: The mean age of mothers was 23.61 ± 4.87 years. The mean age of the formula onset was 40.71 ± 39.46 days. 208 mothers (55.9) had the highest frequency as the initiator of formula milk consumption. The most common causes related to this issue were maternal perceptions of insufficient milk with 206 individuals (55.4) and poor infant weight gain with 107 individuals (28.8), respectively. Conclusions: The results showed that mothers have a key role in formula milk consumption. Educational programs that strengthen mothers' beliefs may be needed to continue breastfeeding.
Item Type: | Article |
---|---|
Keywords: | Breast Milk,Infant,Formula milk,Rafsanjan |
Divisions: | Research Vice-Chancellor Department > Community Health Journal |
Page Range: | pp. 88-92 |
Journal or Publication Title: | Community Health Journal |
Journal Index: | ISC |
Volume: | 14 |
Number: | 4 |
Publisher: | Rafsanjan University of Medical Sciences |
Identification Number: | https://doi.org/10.22123/chj.2021.206245.1376 |
ISSN: | 2345-6248 |
Depositing User: | خانم مهتاب اکبری |
URI: | http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/29466 |
Actions (login required)
View Item |