Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

تأثیر جدایه‌های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس برویس بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین B1

(2016) تأثیر جدایه‌های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس برویس بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین B1. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 3-16. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-2842-en.pdf

Download (268kB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-2842-en.html

Persian Abstract

چکیده زمینه و هدف: آفلاتوکسین B1، سمیترین نوع آفلاتوکسین و از قویترین مواد سرطانزای کبدی است که توسط برخی از گونههای جنس آسپرژیلوس تولید میگردد. کنترل موفق رشد این کپک میتواند گامی مهم در پیشگیری از سرطان باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر جدایههای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس برویس بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین B1 به اجرا درآمد. مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی که در سال 1393 انجام شد، پس از شناسایی جدایههای لاکتیکی یک نمونه خمیرترش سنتی با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز، تأثیر آنها بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و توانایی آنها در کاهش آفلاتوکسین B1 با کمک آزمون الایزای رقابتی مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، تأثیر زمان گرمخانهگذاری و تیمار حرارتی بر میزان باقیمانده آفلاتوکسین B1 در حضور جدایههای مذکور ارزیابی شد. دادهها با استفاده از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: در پایان دوره گرمخانهگذاری، قطر کلنی آسپرژیلوس فلاووس در حضور لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس برویس و نمونه کنترل به ترتیب 50/1، 46/3 و 00/9 سانتیمتر بود. همچنین درصد باقیمانده آفلاتوکسین B1 پس از گرمخانهگذاری در حضور لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در زمانهای 0، 24 و 48 ساعت به ترتیب 60/50، 93/48 و 24/41% و در حضور لاکتوباسیلوس برویس به ترتیب 26/66، 40/64 و 61/55% بود. سلول مرده این جدایهها در مقایسه با سلول زنده آنها به نحو مؤثرتری (05/0p less-than ) توانست آفلاتوکسین B1 را کاهش دهد. نتیجهگیری: با توجه به قابلیت بالای باکتریهای لاکتیکی مورد مطالعه در این پژوهش در کنترل رشد آسپرژیلوس فلاووس و کاهش آفلاتوکسین B1، شاید بتوان از قابلیت نگهدارندگی زیستی آنها با هدف کاهش خطر ابتلاء به سرطان استفاده نمود. واژههایکلیدی: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس برویس، الایزای رقابتی، واکنش زنجیرهای پلیمراز، آفلاتوکسین B1

Title

Effect of Isolated Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus brevis on Growth of Aspergillus flavus and Reduction of Aflatoxin B1

Abstract

Background and Objectives: Aflatoxin B1 is the most toxigenic aflatoxin and one of the most liver carcinogenic agent produced by some of the Aspergillus species. Successful control of this mold growth would be an important step in the prevention of cancer. This study was carried out for evaluating the effect of isolated Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus brevis on growth of Aspergillus flavus and reduction of aflatoxin B1. Materials and Methods: In this laboratory study conducted in 2014, after identification of lactic acid bacteria (LAB) isolated from a traditional sourdough using polymerase chain reaction, the effect of these isolates on growth of Aspergillus flavus and reduction of aflatoxin B1 was studied by direct competitive ELISA. The effects of incubation time and heat treatment on residue of aflatoxin B1 in present of mentioned isolated LAB were also determined. Results were analysed by using t-test and one way ANOVA followed by LSD test. Results: After incubation period, the diameter of Aspergills flavus colonies in present of Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis and control sample were 1.50, 3.46 and 9.00 cm, respectively. The amount of aflatoxin B1 residue, after 0, 24 and 48 h incubation in present of Lactobacillus acidophilus were 50.60%, 48.93%, 41.24% and in present of Lactobacillus brevis were also 66.26%, 64.40% and 55.61%, respectively. Furthermore, non-viable cells of mentioned isolated LAB reduced the amount of aflatoxin B1, more effective than their viable cells (P less-than 0.05). Conclusion: By considering the high potential of LAB studied in this project for growth control of Aspergillus flavus and reduction of aflatoxin B1, it is possible to use their biopreservative ability for reduction of cancer risk. Key words: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Competitive ELISA, Polymerase Chain Reaction, Aflatoxin B1 Funding: This research was funded by Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources. Conflict of interest: None declared. Ethical approval: The Ethics Committee of Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources approved the study. How to cite this article: Sadeghi AR, Ebrahimi M, Sadeghi B. Effect of Isolated Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus brevis on Growth of Aspergillus flavus and Reduction of Aflatoxin B1. J RafsanjanUniv Med Sci 2016; 15(1): 3-16. [Farsi]

Item Type: Article
Keywords: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Competitive ELISA, Polymerase Chain Reaction, Aflatoxin B1
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 3-16
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 15
Number: 1
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/5568

Actions (login required)

View Item View Item