Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی و اندازه‌گیری ترکیبات فنلی عصاره‌های جزئی قارچ دارویی Phellinus torulosus از ایران

(2012) بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی و اندازه‌گیری ترکیبات فنلی عصاره‌های جزئی قارچ دارویی Phellinus torulosus از ایران. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 55-66. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-1290-en.pdf

Download (1MB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-1290-en.html

Persian Abstract

زمینه و هدف: قارچ Phellinus که انتشار گسترده‌ای در دنیا دارد متعلق به خانواده Hymenochaetacea با بیش از 359 گونه با خواص دارویی مختلف می‌باشد. مطالعه حاضر با توجه به اهمیت موضوع و کمبود تحقیقات پیرامون گونه‌ها‏ی Phellinus ایرانی انجام پذیرفت.   مواد و روش‌ها‏: این مطالعه پژوهشی – کاربردی در تابستان و پاییز سال 1387 جمع‌آوری و شناسایی گونه مذکور با استفاده از خصوصیات ماکرومورفولوژیکی و میکرومورفولوژیکی، روابط میزبانی ، پراکنش انجام گرفت. سپس عصاره‌گیری، جهت بررسی خواص آنتی‌اکسیدانتی عصاره متانولی تام و عصاره‌ها‏ی فرکشنی (کلروفورمی، بوتانولی و آبی) آن به دو روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت آنتی‌اکسیدانتی کاهش یون‌های فریک (Ferric reducing antioxidant power) انجام شد. همچنین مقدار کل ترکیبات فنولی به روش Folin-Ciocalteu سنجیده شدند .   یافته‌ها‏: نتایج نشان می‌دهد که در هر دو آزمون آنتی‌اکسیدانتی، عصاره متانولی تام و به خصوص جزء بوتانولی آن فعالیت قابل‌ملاحظه‌ای در تخریب رادیکال‌های آزاد و کاهش یون‌های فریک داشته‌ است. غلظت‌های مؤثر از عصاره‌ها‏ی مختلف (متانولی تام، کلروفورمی، بوتانولی و آبی) که 50% رادیکال‌های آزاد را تخریب می‌کنند ( IC50 )، به ترتیب07/2 ± 87/30، 56/2 ± 87، 32/0 ± 98/11 و 94/0 ± 67/229 میکروگرم بر میلی‌لیتر بودند .   نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان‌دهنده خواص آنتی‌اکسیدانی قوی عصاره‌ها‏ی مختلف به ویژه عصاره بوتانولی قارچ دارویی Phellinus torulosus می‌باشند. فعالیت آنتی‌اکسیدانی این قارچ با توجه به سهولت دسترسی و همچنین هزینه بسیار پایین‌تر در مقایسه با سایر منابع طبیعی و مصنوعی موجود برای مواد آنتی‌اکسیدانی، قابل‌توجه بوده و توجیه اقتصادی چشم‌گیری دارد.   واژه‌ها‏ی کلیدی: Phellinus ، خواص آنتی‌اکسیدان، ترکیبات فنولی، قارچ‌های دارویی، بومی ایران

Title

Investigation of the Antioxidant Activities and Determination of the Phenol Content of Fractional Extracts of Iranian Medicinal Mushroom Phellinus torulosus

Abstract

Background and Objectives: Phellinu s Quel is a large and widely distributed genus of the family Hymenochaetaceae under the class of Basidiomycetes with more than 359 species. The Phellinu s species have anticancer, antioxidant and antibacterial effects . Hitherto, 12 Phellinus species have been reported from the north of Iran. Due to their great medicinal effects and lack of investigation on Iranian species , this study was performed to investigate the host dispersal behaviour, macro- and micro-morphological properties of the species, and antioxidant activities. using the total methanol extract and it’s fractional extracts (chloroform, butanol and water extracts).   Materials and Methods: In this experimental study, the macro- and micro-morphological properties of the species were determined using the total methanol extract and it’s fractional extracts (chloroform, butanol and water extracts). The antioxidant assays were then performed. The radical scavenging capacity of fractional extracts of this fungus were evaluated by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity and Ferric reducing-antioxidant power (FRAP) assays. Also, the total phenol content (TPC) of each extract was measured using Folin-Ciocalteau method.   Results: The results indicated that the total methanol extract showed a significant antioxidant activity. Further fractionation indicated that the butanol fraction had a stronger activity than the total methanolic extract in both antioxidant assays. The effective concentrations of the different extracts (total methanol, chloroform, butanol and water), for scavenging of 50% of generated radicals (IC50), was 30.87±2.07, 87.22±2.56, 11.98±0.32 and 229.67±0.94 µg/ml, respectively.   Conclusion: The results showed that different extracts, especially butanol extract have high antioxidant activities which indicate the presence of active components in this fraction. Considering these great antioxidant effects and its low expense , it is recommended to use this fungus in more clinical trial researches and drug manufacturing industry.   Key words : Phellinus, Antioxidant effects, Phenolic compounds, Medicinal mushroom, Native of Iran     Funding : This research was founded by Shaheed Beheshti University, Tehran, Iran.   Conflict of interest: None declared.   Ethical approval: None declared.     How to cite this article: Hokmollahi F, Rafati H, Riahi H, Hakimi MH, Heydari H, Haghirosadat F, et al. Investigation of the Antioxidant activity and determination of total phenol content of medicinal mushroom, Phellinus torulosus fractional extracts from Iran. J Rafsanjan Univ Med Sci 2011 57-69. [Farsi]

Item Type: Article
Keywords: Phellinus, Antioxidant effects, Phenolic compounds, Medicinal mushroom, Native of Iran
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 55-66
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 11
Number: 1
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/5986

Actions (login required)

View Item View Item