Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

بررسی میزان سرب در آبنبات، شکلات و آدامس عرضه شده در شهر کرمان و مقایسه آن با مقادیر مجاز ارائه شده توسط FDA در سال 1388: گزارش کوتاه

(2012) بررسی میزان سرب در آبنبات، شکلات و آدامس عرضه شده در شهر کرمان و مقایسه آن با مقادیر مجاز ارائه شده توسط FDA در سال 1388: گزارش کوتاه. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 179-184. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-1380-en.pdf

Download (263kB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-1380-en.html

Persian Abstract

چکیده   زمینه و هدف: کودکان در مقابل آلودگی فلزات سنگین خصوصاً سرب در زنجیره غذایی خود بسیار حساس و آسیب‌پذیر می‌باشند، لذا تجمع مقادیر نسبتاً بالای سرب در آن‌ها نگران‌کننده است. مطالعه با هدف بررسی میزان سرب در آبنبات، شکلات و آدامس و در صورت لزوم اعلام هشدارهای پیشگیرانه انجام شد.   مواد و روش‌ها: پژوهش مقطعی است که در تابستان سال 1388 انجام گرفت. از کلیه انواع شکلات‌ها و آدامس‌های موجود در سطح شهر کرمان به طور سرشماری نمونه‌برداری انجام شد . از 26 نوع شکلات و آبنبات موجود در شهر کرمان 78 عدد و از 8 مارک آدامس 24 عدد تهیه شد. پس از آماده‌سازی نمونه‌ها، میزان سرب آن‌ها با دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی شعله‌ای ( Philips, model: PMQ100-X ) اندازه‌گیری گردید . اطلاعات جمع‌آوری شده به صورت توصیفی (میانگین و انحراف معیار) گزارش گردیدند .   یافته‌ها: حداقل میزان سرب در نمونه‌های شکلات و آبنبات 18/3 میکروگرم بر گرم مربوط به چهار نمونه ساخت کشور ایران: دو نمونه شکلات به نام‌‌های شیری ملودی و کارولین آیدین و دو نمونه آبنبات به نام‌های نسکافه آیدین و عسلی اکوان به دست آمد. حداکثر میزان سرب 22/5 میکروگرم بر گرم مربوط به نمونه میوه‌ای، تحت نام آبنبات گیلاسی آناتا به دست آمد. میانگین میزان سرب موجود در کلیه نمونه‌های شکلات 318/3 میکروگرم بر گرم بود. حداکثر میزان سرب در نمونه‌های آدامس 20/27 میکروگرم بر گرم مربوط به نمونه‌ای تحت نام آدامس ریلکس ترکیه و حداقل آن20/3 میکروگرم بر گرم مربوط به آدامس با طعم موز اریون و آدامس لت‌اسپوت (کره جنوبی) و آدامس آویژه ساخت ایران بود. میانگین میزان سرب در نمونه‌های آدامس 576/4 میکروگرم بر گرم به دست آمد.   نتیجه‌گیری: از آن‌جا که در مجموع میزان سرب در نمونه‌های آزمایش شده بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان FDA (1 میکروگرم در گرم) به دست آمد، لذا توصیه می‌شود که مراقبت‌ها و کنترل‌های بهداشتی بیشتری اعمال شود تا از ورود محصولات با میزان بالای سرب ممانعت به عمل آید. کارخانه‌های سازنده نیز ملزم به رعایت استانداردها و حدود مجازی شوند که تدوین آن­ها در زمره ضروریات بهداشتی است.   واژه‌های کلیدی: سرب، آبنبات، شکلات، آدامس، کودکان، کرمان

Title

Determination of Lead Levels in Candy, Chocolate and Chewing Gum Existent in Kerman in 2009 and Compare it’s by FDA Standard: A Short Reaport

Abstract

Background and Objectives : Children are very sensitive against any heavy metal’s pollution in the food chain. Therefore, aggregation of high concentration of lead in their blood leads to anxiety. This study looks at lead levels in candy i chocolates and chewing gums which are subject to substantial consumption by children and to announce precautionary warnings where deemed necessary .   Materials and Methods: This cross sectional study was conducted in summer 2009 . Different types of candies , chocolate s and chewing gums in the city of Kerman were chosen as sample s . For this purpose, 26 types of chocolate and candy in Kerman 78 and 24 varieties of the 8 brands of gum were prepared. After preparing the samples, their lead levels by atomic absorption spectrophotometer type flame model PMQ100-X Philips was measured. Descriptive data collected were reported as mean and standard deviation.   Results : Results showed that the minimum amount of lead in samples of chocolate and candy was 3.18 µg⁄g that was related to 4 samples of candy and chocolate made in Iran named Melody milk chocolate and Aydin Caroline chocolate, Neschfi Aydin candy and Honey Akvan candy . The maximum concentration of lead was 5.22 µg⁄g that was related to the fruit sample named Anata cherry candy . The average lead in all sample of chocolate was reported at 3.318 µg⁄g. The maximum amount of lead in gum sample was 27.20 µg⁄g that was related to the one Turkish gum named Relax and the least amount of lead (3.20 µg⁄g) was related to the South Korea gumes named Banana Orion and Lotte Spout and also Iranian gum named Avijeh. The average amount of lead in the samples of gum was 4.576 µg⁄g.   Conclusion: Since the total amount of lead in samples tested over the limit set by the Food and Drug Adminstration of America FDA (1 μg/g), it is therefore recommended that health care and more control be exercised to prevent the introduction of new products containing high lead concentration. Producers must further be made to comply with set standards and limits .   Key words: Lead, Candy, Chocolate, Chewing gum, Children, Kerman     Funding: This research was funded by Kerman University of Medical Sciences.   Conflict of interest: None declared.   Ethical approval: The Ethic committee of Kerman University of Medical Sciences approved the study.     How to cite this article : Malakootian M, Nekoie Moghdam M, Jannati A, Pourshaaban Mazandarany M . Determination of Lead Levels in Candy, Chocolate and Chewing Gum Existent in Kerman in 2009 and Compare it’s by FDA Standard: A Short Reaport . J Rafsanjan Univ Med Scie 2012 11(2): 179-84. [Farsi]

Item Type: Article
Keywords: Lead, Candy, Chocolate, Chewing gum, Children, Kerman
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 179-184
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 11
Number: 2
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/5998

Actions (login required)

View Item View Item