Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

گیاه‌خواری در آموزه‌های پیامبر اعظم (ص)

(2007) گیاه‌خواری در آموزه‌های پیامبر اعظم (ص). Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 67-72. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-420-en.pdf

Download (187kB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-420-en.html

Persian Abstract

چکیده   امروزه با پیشرفت علوم، روشن شده که دستورات اسلام و آموزه‌های پیامبر اعظم (ص) بر اساس منطق و حکمت بوده است و با مطالعات علمی، حکمت بسیاری از این دستورات و آموزه‌ها روشن گردید ه است. پیامبر اعظم (ص) و ائمه اطهار (ع) مصرف بسیاری گیاهان، را به عنوان خوراک و یا دارو سفارش فرموده‌اند که ما در این بررسی، تنها به ذکر خواص خوراکی و دارویی چهار نوع از آنها یعنی قارچ، سیر، کدو و سرکه و معدودی از آداب تغذیه‌ای سفارشی اسلام، می‌پردازیم.   دستور مصرف قارچ در روایت‌های متعددی، به چشم می‌خورد به‌طوری که از آن به عنوان یک گیاه بهداشتی یاد می‌شود. خوردن سیر یکی از سفارشات مؤکد پیامبر (ص) به پیروان خود بوده که در صورت رعایت مسایل اجتماعی، مصرف آن مکرراً به عنوان غذایی در جهت کسب اخلاق نیکو و سلامتی عقلانی، توصیه شده است. هم‌چنین تهیه سرکه از گیاهان مختلف به عنوان چاشنی غذا در روایات وجود دارد. اثرات درمانی همه گیاهان فوق، در مطالعات علمی متعدد، به اثبات رسیده است در پایان به این نتیجه می‌رسیم که دین مقدس اسلام که به عنوان آخرین و کامل‌ترین دین الهی است، به سلامت جسم، همانند روح، اهمیت قایل بوده و در آموزه‌های پیامبر اعظم (ص)، از حفظ بهداشت و سلامت فردی و اجتماعی انسان، به عنوان یک واجب و تکلیف شرعی یاد شده است و آدمی را از عوامل زیان آور جسمی، نهی کرده است. هم‌چنین رعایت تعادل مصرف غذاهای گیاهی و حیوانی نیز از سفارشات جدی دین اسلام است که این مسئله در تحقیقات و مطالعات تجربی نیز اثبات شده است. واژ‌های کلیدی: گیاه‌خواری ، آموزه‌های پیامبر اعظم(ص)، قارچ، سیر، کدو، سرکه

Title

Vegetarianism in the Teachings of Great Prophet (PBUH)

Abstract

Nowday with the development of different sciences, it has become clear that Islam's instructions and Prophet Mohammad's teaching (PBUH) have been based on reason and wisdom and with the scientific studies, the philosophy behind many of these instructions and teachings has been settled in the mind. The great Prophet and the pious Imams have recommended the use of many herbs and vegetables as sources of food and medicine. In this study we only mentioned the medical qualities of four types of them, i.e. mushroom, garlic, squash and vinegar, and we have also mentioned a few recommendations of Islam's nutrition rules.   The consumption of mushroom in Islam's instructions can be seen in a number of religious narratives whereas it has been mentioned as a hygienic vegetable. Eating garlic has been an emphatic advice by Prophet Mohammad (PBUH) to his followers and in case of considering social concerns its consumption is repeatedly suggested. Also using garlic as a victual for gaining good behavior and mental health is again Islam's recommendation.   Vinegar preperation from different vegetables as a food seasoning or taste exists in the Islamic narratives and the therapeutic effects of these vegetables have been proved in numerous scientific studies.   Finally, we conclude that the holy religion of Islam which is the last and most complete divine religion has paid great attention to the physical and psychical health of human as much as it does to religion and spirituality and in the Prophet's ( pbuh ) teachings, sanitation, individual and social health have been as a must and religious duty and man is prohibited from anything that is harmful to the human body. Considering a balance in the use of vegetable and carnivorous food is one of the serious recommendations of the religion of Islam and this matter has been confirmed in researches and experimental studies.   Key words: Vegetarianism, Great Prophet's (PBUH) Teachings, Mushroom, Garlic, Squash, Vinegar.

Item Type: Article
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 67-72
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 6
Number: 4
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/6181

Actions (login required)

View Item View Item