Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

جداسازی لیستریا مونوسیتوژن از پنیر با استفاده از روش غنی سازی در سرما و مشاهده باکتری در کشت سلولی هلا

(2003) جداسازی لیستریا مونوسیتوژن از پنیر با استفاده از روش غنی سازی در سرما و مشاهده باکتری در کشت سلولی هلا. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 82-87. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-3758-en.pdf

Download (408kB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-3758-en.html

Persian Abstract

خلاصه سابقه و هدف: لیستریا مونوسیتوژن از طریق غذاهای آلوده مانند پنیر، سبزیجات خام، سالاد آماده فروش و غیره به انسان انتقال می یابد. این باکتری قادر به رشد در خارج و در درون سلول میباشد. هدف از این مطالعه، ارائه روشی ساده و قابل اجرا جهت جداسازی این باکتری از پنیر و مشاهده آن در کشت سلولی هلا در زیر میکروسکوپ نوری بوده است. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، نمونهای از پنیر تازه محلی در محیط کشت انتخابی غنی کننده همراه با عصاره مخمر کشت داده شد. پس از یک هفته نگهداری در یخچال (C º4) و رقیق کردن آن با هیدروکسید پتاسیم، در محیط کشت انتخابی پالکام و لیستریا کشت داده شد. بعد از پیدایش کلنی ها، آزمایش های مختلف برای اثبات لیستریا مونوسیتوژن انجام گرفت و سپس، به کشت سلولی هلا وارد گردید و در فواصل زمانی مختلف (پس از 12، 24، 36 و 48 ساعت) به روش گیمسا، رنگ آمیزی و در زیر میکروسکوپ نوری مشاهده و عکسبرداری شد. یافتهها: این بررسی نشان داد که 9% از پنیرهای تازه محلی با لیستریا مونوسیتوژن آلوده بودند. عکسهای گرفته شده توسط میکروسکوپ نوری نشان داد که این باکتری در رقتهای بیش از 105×5 بعد از 24 ساعت قادر است به درون سلول هلا وارد شده و بعد از 48 ساعت، سلول را متلاشی سازد. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که لیستریا مونوسیتوژن در برخی از پنیرهای آلوده محلی وجود دارد. آلودگی فرآورده های لبنی با لیستریا مونوسیتوژن میتواند در طی فرآیندهای تولید، حمل و نقل و توزیع رخ دهد. لذا ضروری است به علت گستردگی مصرف اینگونه فرآوردهها در کشور، توجه خاصی بر نحوه تولید و توزیع آنها مبذول گردد تا از شیوع لیستریوز در افراد مستعد جلوگیری گردد. واژههای کلیدی: لیستریا مونوسیتوژن، پنیر، زندگی درون سلولی، کشت سلولی هلا

Title

Isolation of Listeria Monocytogenes from Cheese by Cold Enrichment Method and Detection of this Bacteria in Hela Cell Culture

Abstract

Background: Listeria monocytogenes is frequently transmitted from contaminated food such as cheese, raw vegetables, prepacked salad and etc, to humans. This bacteria can grow inter and extracellular. The aim of this study was to present a simple practical method for isolation of this bacteria from cheese, and detection of it in Hela cell culture by light microscopy Materials and Methods: In this experimental study, the sample of fresh local cheese was suspended in selective enrichment medium with yeast extract and kept at 4ºC for one week. Then, the sample was diluted with potassium hydroxide and cultured on Palkam and Listeria Selective agar. After colonies appeared, they were examined for the existance of L. monocytogenes and then were inoculated in Hela cell culture. Samples were taken intervally (12, 24, 36, 48 hrs), stained with Gimsa, detected by light microscopy and photographed. Results: This study showed that 9% of fresh local cheese was contaminated by L. monocytogenes. Pictures, taken by microscope, indicated that this bacteria in concentration more than 5x105 after 12 hours can enter into hella cells and after 48 hours lysed the host cells. Conclusion:The results of this study showed that L. monocytogenes exist in some contaminated local cheese. Contamination of dairy products by Listeria monocytogenes can occur during preparation, transport and distribution. So, because of the high consumption of these products in our country, it is necessary to specific surveillance of the production and distribution of dairy products to prevent the incidence of listeriosis in susceptible people. Keywords: L.Monocytogenes, Cheese, Intracellular Bacteria, Hela Cell Cultures Corresponding author tel: (021) 2726450 Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences and Health Services, 2003, 2(2): 82-87

Item Type: Article
Keywords: L.Monocytogenes, Cheese, Intracellular Bacteria, Hela Cell Cultures
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 82-87
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 2
Number: 2
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/6297

Actions (login required)

View Item View Item