(2017) مطالعه اثر غلظتهای مختلف عصاره زعفران بر الگوی بیانی برخی از ژنهای کنترل کننده مسیر خود بازآفرینی(Self-Renewal) سلول در رده سلول سرطانیAGS (آدنوکارسینومای معده). Community Health Journal. pp. 66-75. ISSN 2345-6248
Text
article_53917_0abc8307b510251b1d00f3bd1781fe11.pdf - Published Version Download (306kB) |
Persian Abstract
مقدمه: استفاده از ترکیبات گیاهی بهعنوان سرکوبکننده سرطان، امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر غلظتهای مختلف عصاره زعفران (Crocus sativus) بر بیان ژنهای OCT4، KLF، SOX2 ، NANOG و Nucleostemin در رده سلولی AGS (Gastric Adenocarcinoma) بود. مواد و روش ها: رده سلول سرطانی آدنوکارسینوم معده (AGS) از بانک سلولی انستیتو پاستور ایران تهیه و در محیط کشت RPMI 1640 کشت داده شد. پس از چند پاساژ، اطمینان از صحت سلولها، سلولها در دو گروه تست و کنترل با شرایط یکسان کشت شدند. پس از رسیدن تراکم سلولی به 70-60 درصد، گروه آزمایش در معرض غلظتهای 20، 40 و 100 میکروگرم در میلیلیتر عصاره زعفران قرار گرفته و پس از گذشت بازههای زمانی 24، 48 و 72 ساعت، سلولها جدا شده، پس از تخلیص Total RNA و سنتز cDNA، میزان بیان ژنهای مورد نظر و میزان تغییرات بیانی این ژنها در دو گروه تست و کنترل تعیین گردید. یافته ها: نتایج نشان داد عصاره زعفران باعث کاهش بیان ژنهای OCT4،KLF4 ، SOX2، NANOG و Nucleostemin میشود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره زعفران میتواند به عنوان یک عامل مهارکننده تقسیمات سلولی، در پیشگیری از سرطان که بهواسطه تقسیمات کنترل نشده سلولی ایجاد میشود، مورد توجه قرار گیرد. همچنین این مطالعه میتواند بستری برای مطالعات گستردهتر در خصوص تأثیر ضد سرطانی این ترکیب گیاهی باشد.
Title
The Survey of Saffron Extract Effects on Expressional Pattern of Some Self-renewal genes in AGS (gastric adenocarcinoma) Tumor Cell Line
Abstract
Introduction: The aim of the present study was to investigate the effect of different concentrations of saffron (Crocus sativus) on the expression of OCT4, KLF, SOX2, NANOG and Nucleostemin genes in AGS (gastric cancer) cell line. Materials and Methods: Gastric adenocarcinoma cell line (AGS) was prepared from the cell bank of Iran Pasteur Institute and were cultured in RPMI 1640 medium. The cells were then cultured in both test and control groups under similar conditions. At confluency of 60-70%, the test group was treated with saffron essence at concentrations of 20, 40 and 100 µg/ml for 24, 48 and 72 hours. Total RNA was extracted prior to cDNA preparation. The expression of target genes in both test and control groups were determined. Results: The results showed that the saffron extract decreased expression of OCT4, KLF, SOX2, NANOG and Nucleostemin genes. Conclusion: The results suggested that saffron can be considered as an anti-cancer agent due to its role in inhibition of cell division. This study could be the basis for further studies on the anti-cancer property of herbal products.
Item Type: | Article |
---|---|
Keywords: | Saffron,Adenocarcinoma cancer cell line (AGS),Gene expression |
Divisions: | Research Vice-Chancellor Department > Community Health Journal |
Page Range: | pp. 66-75 |
Journal or Publication Title: | Community Health Journal |
Journal Index: | ISC |
Volume: | 10 |
Number: | 4 |
Publisher: | Rafsanjan University of Medical Sciences |
ISSN: | 2345-6248 |
Depositing User: | مهندس مهدی شریفی |
URI: | http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/6793 |
Actions (login required)
View Item |