(2019) مقایسه تأثیر آموزش ورزش و رژیم غذایی به روش " کتابچه آموزشی" و "شبکههای مجازی" بر شاخص توده بدنی کارکنان مرد شرکتهای پتروشیمی منطقه پارس جنوبی. Community Health Journal. pp. 45-53. ISSN 2345-6248
Text
CHJ_Volume 13_Issue 1_Pages 45-53.pdf - Published Version Download (875kB) |
Persian Abstract
مقدمه: با توجه به روند رو به رشد اضافه وزن و چاقی در کارکنان و از آنجا که آموزش یکی از اصول مهم توسعه و آمادگی منابع انسانی است، این پژوهش با هدف تعیین تأثیر آموزش ورزش و رژیم غذایی به روش"کتابچه آموزشی" و "شبکههای مجازی" بر شاخص توده بدنی کارکنان مرد شرکتهای پتروشیمی منطقه پارس جنوبی انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه مداخلهای نیمه تجربی، بر روی 135 نفر از کارکنان مرد شاغل در مراکز پتروشیمی جنوب ایران که به روش تصادفی ساده در سه گروه (کتابچه آموزشی، شبکههای مجازی و شاهد) قرار گرفتند، انجام شد. مشخصات فردی و کاری به همراه شاخص توده بدنی برای تمامی نمونهها ثبت گردید. گروه کتابچه آموزشی، 5 نوبت آموزش با محتوای تغذیه مناسب و فعالیت فیزیکی و گروه شبکههای مجازی، 48 پیام آموزشی دریافت کردند. گروه شاهد هیچ آموزشی دریافت نکردند. اطلاعات توسط آزمونهای آماری مجذور کای، تی زوجی و آنالیز واریانس تحلیل شد. یافته ها: میانگین شاخص توده بدنی در طول زمان مداخله آموزشی در همه گروهها کاهش پیدا کرد اما این کاهش تنها در گروه شبکههای مجازی معنیدار بود (05/0>p). نتایج نشان میدهد، آموزش ورزش و رژیم غذایی در گروه کتابچه آموزشی و گروه شاهد اختلاف آماری معنیداری نداشت، اما در گروه آموزش شبکههای مجازی اختلاف از نظر آماری معنیدار بود (05/0p<). نتیجه گیری: نتایج نشان میدهد که آموزش ورزش و رژیم غذایی از طریق موبایل (تلگرام) میتواند با رعایت احتیاط و بنابر خصوصیات جامعه هدف سبب کاهش شاخص توده بدنی کارکنان شده و کاربرد این روش برای کنترل وزن کارکنان توصیه میشود.
Title
The Effects of Exercise and Diet Training on Body Mass Index Based on the Training Booklet and Virtual Networks in the Male Employees of Petrochemical Companies in the South Pars Region
Abstract
Introduction: Due to the growing trend of overweight and obesity in the employees, and since training is one of the major principles of human resource development and preparedness, this research is conducted to determine the effects of exercise and diet training based on training booklets and virtual networks on the body mass index in the employees. Materials and Methods: This research was a semi-experimental interventional study with 135 male employees working at petrochemical centers, southern Iran. To this end, they were divided randomly into the three groups of the training booklet, virtual networks, and control. A demographic questionnaire containing 10 items for personal and work characteristics, along with the measurements of height, weight, and BMI was obtained from all samples. In the group of the training booklet, five instruction booklets with contents on appropriate nutrition and physical activities were provided; the group of virtual networks received 48 educational messages, and the control group received no intervention. Data were analyzed by the Chi-square test, the paired t-test, and ANOVA. Results: The results showed that there were not any significant differences between the three groups before and after the training in demographic variables and the body mass index (p<0.05). The mean of BMI decreased in all educational groups, but it was significant only in the virtual network group (p<0.05). The results also showed that exercise and diet trainings before and after the training intervention were not significant in any of the groups (p<0.05). Conclusions: The results of this study showed that exercise and diet training on telegram could be done cautiously due to the characteristics of the target society; this method is recommended for reducing the body mass index of the employees, with the application of which recommended for the weight control of the employees.
Item Type: | Article |
---|---|
Keywords: | Education,Diet,Exercise,BMI |
Divisions: | Research Vice-Chancellor Department > Community Health Journal |
Page Range: | pp. 45-53 |
Journal or Publication Title: | Community Health Journal |
Journal Index: | ISC |
Volume: | 13 |
Number: | 1 |
Publisher: | Rafsanjan University of Medical Sciences |
Identification Number: | https://doi.org/10.22123/chj.2019.158988.1199 |
ISSN: | 2345-6248 |
Depositing User: | خانم مهتاب اکبری |
URI: | http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/29389 |
Actions (login required)
View Item |