Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

اثر عصاره هیدروالکلی هندوانه ابوجهل (Citrullus Colocynthis) بر واکنش قندی شدن آلبومین در محیط برون‌تنی

(2013) اثر عصاره هیدروالکلی هندوانه ابوجهل (Citrullus Colocynthis) بر واکنش قندی شدن آلبومین در محیط برون‌تنی. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. pp. 3-14. ISSN 1735-3165

[img] Text
article-1-1657-en.pdf

Download (280kB)

Official URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-1657-en.html

Persian Abstract

زمینه و هدف: هیپرگلیسمی ‌در دیابت باعث قندی شدن پروتیئن‌های بدن می‌شود که این امر به نوبه خود منجر به تغییر در ساختمان و عملکرد این پروتئین‌ها و ایجاد عوارض بعدی می‌گردد. در این مطالعه، اثر عصاره هندوانه ابوجهل ( Citrullus Colocynthis ) بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و شکستن پیوند آلبومین و گلوکز در محیط برون‌تنی بررسی شد.   مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، تأثیر غلظت‌های 1/0، 2/0، 5/0 و 1 گرم بر دسی‌لیتر از عصاره هندوانه ابوجهل در دو حالت، تأثیر بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و اثر بر شکستن پیوند آلبومین و گلوکز، در محیط برون‌تنی بررسی گردید. میزان قندی شدن با روش تیوباربیتوریک اسید سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی استفاده شد.   یافته‌ها: عصاره هندوانه ابوجهل در تمام غلظت‌ها توانست باعث مهار واکنش قندی شدن آلبومین شود که غلظت 2/0 گرم بر دسی‌لیتر بیشترین اثر مهاری را داشت. از طرفی، توانست پیوند آلبومین و گلوکز را بشکند که بیشترین تأثیر را غلظت 1/0 گرم بر دسی‌لیتر نشان داد و اختلافات معنی‌دار بود. نرخ شکستن پیوند، ارتباط مستقیم با زمان تیمار داشت.   نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که هندوانه ابوجهل مانع از قندی شدن آلبومین شده و پیوند بین آلبومین و گلوکز را می‌شکند و بدین ترتیب اثر ‌هایپوگلایسمیک دارد، لذا می‌تواند به عنوان گیاه دارویی مفید برای بهبود یا پیشگیری از اختلالات دیابت مطرح باشد.   واژه‌های کلیدی: دیابت شیرین، هندوانه ابوجهل، قندی شدن آلبومین

Title

The Effect of Citrullus Colocynthis Hydroalcoholic Extract on in vitro Albumin Glycation

Abstract

Background and Objectives: The hyperglycemia in diabetes leads to body proteins glycation, which consequently alter their structure and function and cause later complications. In the current study the effect of Citrullus Colocynthis extract on inhibition of albumin glycation reaction and breaking the linkage between albumin and glucose in vitro was examined.   Materials and Methods: In this experimental study, the effect of 0.1, 0.2, 0.5 and 1 g/dl concentration of Citrullus Colocynthis extract in two statuses: 1- inhibition of albumin glycation reaction and 2- breaking the linkage between albumin and glucose was examined in vitro. The amount of glycation was assayed by TBA (Thiobarbituric Acid) and p less-than 0.05 considered as significant level. For data analysis, one way ANOVA and Taukey’s were used.   Results : The Citrullus Colocynthis extract in all concentrations inhibited the albumin glycation reaction which the 0.2 g/dl concentration had the most effect and the differences were significant (p less-than 0.05). On the other hand breaking the bound between albumin and glucose, showed that 0.1 g/dl concentration had the most effect and the differences were significant (p less-than 0.05). The rate of linkage breaking has direct relation with time period of treatment.   Conclusion: The findings of present study demonstrated that Citrullus Colocynthis prevents albumin glycation and also breaks the linkage in albumin and glucose, therefore it could have hypoglycemic effect. It could be considered as a useful herbal medicine for alleviate or obstacle of diabetes complications.   Key words: Diabetes mellitus, Citrullus Colocynthis, Albumin glycation     Funding : This research was funded by Rafsanjan University of Medical Sciences.   Conflict of interest : None declared.   Ethical approval : The Ethics Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study.   How to cite this article : Mahmoodi M, Hosseini J, Hosseini-zijoud S.M, Pooladvand V, Asadpour M, Eghbali H. The Effect of Citrullus Colocynthis Hydroalcoholic Extract on in vitro Albumin Glycation . J Rafsanjan Univ Med Scie 2013 12(1): 3-14. [Farsi]

Item Type: Article
Keywords: Diabetes mellitus, Citrullus Colocynthis, Albumin glycation
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Page Range: pp. 3-14
Journal or Publication Title: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
Journal Index: ISC
Volume: 12
Number: 1
Publisher: Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
ISSN: 1735-3165
Depositing User: آقای علی علوی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/5892

Actions (login required)

View Item View Item