Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Rafsanjan University of Medical Sciences

بررسی دانش، بینش و عملکرد تغذیه‌‌ای کارکنان مراقبت‌های اولیه بهداشتی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394

(2017) بررسی دانش، بینش و عملکرد تغذیه‌‌ای کارکنان مراقبت‌های اولیه بهداشتی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394. Community Health Journal. pp. 49-58. ISSN 2345-6248

[img] Text
article_57074_383d4ec7be542ca4878afdef0e98c75d.pdf

Download (238kB)

Official URL: http://chj.rums.ac.ir/article_57074.html

Persian Abstract

مقدمه: با توجه به نقش کارکنان مراقبت­های اولیه بهداشتی در تغییر رفتارهای تغذیه جامعه، هدف این مطالعه  تعیین دانش، بینش و عملکرد تغذیه­ای کارکنان مراقبت­های اولیه بهداشتی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1394 بود. مواد و روش­ ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی با روش سرشماری بر روی 289 نفر از کارکنان بهداشتی شامل کارشناسان، کاردانان و بهورزان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. پرسش‌نامه دموگرافیک و پرسش‌نامه ساختارمند در مورد آگاهی، بینش و عملکردتغذیه­ای به صورت خودگزارشی تکمیل گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون­های مجذور کای، دقیق فیشر، آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون مقایسات چندگانه توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ­ها: میانگین و انحراف معیار آگاهی و عملکرد کارکنان به ترتیب 79/5 ± 33/31 (از 46 نمره) و 60/2 ± 31/14 (از 20 نمره) بود. به ترتیب، سطح آگاهی و عملکرد 1/29 درصد و 2/33 درصد از شرکت‌کنندگان در سطح عالی مشاهده شد. بین آگاهی و ویژگی‌های دموگرافیک از قبیل جنسیت، سابقه کار، مدرک تحصیلی، رده شغلی و وضعیت استخدامی ارتباط آماری معنی‌داری مشاهده شد (001/0 greater than p). بین عملکرد و جنسیت (001/0=p)، رده شغلی (002/0=p)، سابقه کار (001/0 greater than p)، مدرک تحصیلی (037/0=p) و وضعیت استخدامی (003/0=p) نیز ارتباط معنی‌دار بود. بینش کارکنان نسبت به 8 سؤال نامطلوب (9/77% - 9/42%) و برای 23 سؤال مطلوب مشاهده شد (5/96% - 1/62%). نتیجه ­گیری: سطح آگاهی و عملکرد کارکنان در محدوده خوب تا عالی تعیین شد. به نظر می‌رسد برای گروه‌های زیر دیپلم و به ویژه بهورزان مرد، کارکنان رسمی و با سنوات خدمتی بیشتر، بایستی در نحوه برگزاری کلاس‌های آموزشی تغذیه تجدیدنظر نمود.

Title

Study on Nutritional Knowledge, Attitude and Practice of Health Care Workers in Rafsanjan University of Medical Sciences in 2016

Abstract

Introduction: Health care staff can play an important role in changing nutritional habits and attitudes of a population.  The aim of this study was to investigate the nutritional knowledge, attitude and practice among health workers in Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) in 2016. MaterialsandMethods: In this descriptive study, 289 health- care staff   working at health centers, health units, and health houses of the RUMS were selected by census method.  Data gathering tool was a structured questionnaire completed by self-administered NKAP (Nutritional, Knowledge, Attitude and Practice study). Data were analyzed using chi-square, Fisher's exact test, one-way ANOVA followed by Turkey’s multiple comparisons test. Results: Results showed that the score mean and standard deviation of knowledge and practice of the employees were 31.33 ± 5.79 (out of 46) and 14.31 ± 2.60 (out of 20) respectively. Twenty-nine point one percent of samples and 33.2% of them had excellent nutritional knowledge and practice respectively. There was a significant relationship between nutritional knowledge and some of the demographic parameters including; gender, work experience, degree of education (p less than 0.001), job category, and employment status (p less than 0.001). This study also found a significant association between nutritional practice and the above-mentioned parameters as follows;   gender (p=0.001), work experience (p less than 0.001), degree of education (p=0.037), job category (p=0.002), and employment status (p=0.003). The primary care staff had a desirable (positive) attitude about the 23 questions (96.5% - 62.1%) and an undesirable attitude for 8 questions. (77.9% - 42.9%) Conclusion: The results of this study showed that participants had a well to excellent level of nutritional knowledge and practice. It seems that the nutritional training courses should be revised and updated particularly for male health workers with a lower degree of education or longer years of civil service.

Item Type: Article
Keywords: Knowledge,Attitude,Practice,nutrition,Primary health care staff
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Community Health Journal
Page Range: pp. 49-58
Journal or Publication Title: Community Health Journal
Journal Index: ISC
Volume: 11
Number: 1
Publisher: Rafsanjan University of Medical Sciences
Identification Number: https://doi.org/10.22123/chj.2018.85440
ISSN: 2345-6248
Depositing User: مهندس مهدی شریفی
URI: http://eprints.rums.ac.ir/id/eprint/6783

Actions (login required)

View Item View Item